zondag 5 juni 2011

De Echte zwart-wit Salmiak Klinkers

En weg zijn de Stavorense stoofperendropjes. Boe!! Daarvoor in de plaats komen salmiakklinkers: "een bijzonder pittig dropje met een diepe salmiaksmaak, bepoederd met zwart/wit". Waarom kunnen alle verschillende Oldtimers niet naast elkaar blijven bestaan? Ge- woon steeds een nieuwe soort erbij en dan geen bestaande uit het assortiment halen! Maar zulks is niet het geval, helaas, en dus die nieuwe klinkers maar eens uitproberen. Mét z/w, maar dat zijn medeklinkers! Het verhaal achter het dropje (op de verpakking) kan in ieder geval als altijd bekoren: "drop om de hardwerkende medemens een hart onder de riem te steken".
Het is inderdaad een robuusteling, deze salmiakklinker. Stoer uiter -lijk, alsof de drop pas net in een dropmijn is gewonnen en dit de ruwe diamant betreft. Stevige beet (tandenplakfactor: 7) zodat het kauwen alvast lekker hard werk is. En pittige smaak die erg wakker schudt. De drop heeft een beetje de consistentie van toffee maar dan zonder de plakkerigheid daarvan. De aanvankelijke zoete zou- tigheid van zwart-wit bij het in de mond nemen van de klinker, maakt qua smaak snel plaats voor enigszins bitterzoet. Tegen de tijd dat het speeksel vat begint te krijgen op de drop, heeft pittig salmiak de smaakpapillen overgenomen en overheerst zoet weer. Maar niet van dat lieve snoepzoete, nee, eerder de-voldoening-van-hard-werk-zoet. Tot ver na doorslikken blijft dit zo. Deze drop staat zijn mannetje en is een duidelijk gevalletje 'ruwe bolster, blanke pit'.
Eindoordeel: 8,0.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben er in elk geval dol op, mmmm.
    De smaak blijft wel heel lang hangen en dat kan soms lastig zijn als je bijvoorbeeld lekker gaat eten en de dropsmaak wil maar niet verdwijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hou op man, wat een lekkere drop is dit! Eet me er werkelijk suf aan...moet echt zeggen 'ok, nog twee en dan ècht stoppen' anders eet ik het pak per twee stuks leeg... (lever per drie, maar dat kauwt door de plakfactor van de drop niet echt fijn). Wauw wat een lekkere pittige zoute smaak die veel weg heeft van Turkish pepper!

    BeantwoordenVerwijderen