woensdag 4 januari 2012

Macaron réglisse

Zeer ingenieuze patissier uit Parijs verovert stilaan de wereld met exclusieve taartjes en formidabele macarons. Voor wie (nog) niet gehoord heeft van die laatste lekker- nij: het betreft twee kleine ronde amandelkoekjes, knapperig van buiten, zacht en lekker goowey van binnen, bij elkaar gehouden door een smeuïge rijke vulling van ganache of crème. De macaron stamt uit het begin van de 20e eeuw en is een creatie van diezelfde ingenieuze patissier: Ladurée.
De macarons van Ladurée mogen er zijn, zowel qua aantal (meer dan vijftien smaken: van vanille tot rozen, van gezouten karamel via kokos naar kastanjepeer), als qua creativiteit (in 'het Ladurée laboratorium wordt elk seizoen een nieuwe, vaak tijdelijke, smaak ontwikkeld), qua uiterlijk (perfect gelijke, ronde koekjes precair verpakt in rijkelijk versierde doosjes) en niet in de laatste plaats wat betreft de prijs (€7,90 per 100 gram). De macarons vormen dan ook een pretentieuze verwennerij maar dan wel één die de smaakpapillen vervoerd.
En de koningin onder deze royale familie is de 'macaron réglisse'; twee gitzwarte luchtige amandelkoekjes met daartussenin een plakkerige verrukkelijke zoethoutkaramel. Zodra de voortanden door de krokante buitenlaag van het koekje hebben gebeten, zak- ken ze weg in de luchtigheid van gebakken eiwitschuim. Amandel geeft net dat beetje meer en zorgt bovendien voor een kruimige textuur. Dan komt de explosieve smaak van afwisselen suiker, amandel, zoethout, drop en meer (magie?) op de tong, waarna er weinig anders te doen valt dan teleurgesteld 'dat 'ie op is' met de tong restjes macaron tussen kiezen uit peuteren (of gelukzalig nog een hapje nemen). Gemaakt volgens geheim recept en nergens anders geëvenaard, deze dropmacaron van Ladurée. Het is niet echt een dropje natuurlijk, maar los daarvan toch bijna het beste dropje ooit.
Eindoordeel: 9,5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten