maandag 26 mei 2014

Pijpje Drop

De lotgevallen van Pijpje Drop, zoals verteld in het Weekblad van de Maatschappij tot Detailverkoop van Petroleum 'De Automaat', gebouw Petrolea, Den Haag.

'Pijpje Drop' was één van de eerste reclame-stripfiguren, getekend en verteld door P. Koenen. Alle avonturen van deze negerjongen trof men anno 1930 aan in "De Automaat", het blad van de olieman die in die tijd de petroleumolie nog huis aan huis verspreidde. Dit weekblad neemt een aparte plaats onder de tijdschriften in. Want het blaadje (en de firma die het uitgaf) zou allang vergeten zijn, ware het niet, dat het de strip 'Pijpje Drop' bevatte, met aan het slot de ijzersterke slogan: "Hoe 't verder Pijpje Drop vergaat, staat in de volgende Automaat".

In de huidige multiculturele maatschappij staan we wat vreemd te kijken bij de inhoud van deze verhaaltjes; maar destijds was dit onschuldig vermaak zeer populair. Bovendien gaf het grafische zwart-witgebruik reliëf aan de strip - vooral de combinatie van negertje en koksmaat was bij tekenaars geliefd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten