dinsdag 7 mei 2013

Alvestêdedrop (Elfstedendrop)

Een emmertje Elfstedendrop à 600 gram kan, exclusief verzend- kosten, voor €3,25 besteld worden bij Friese-Producten.nl. De verzendkosten zijn €6,75 per pakket, dus kan er best meteen een voorraadje Alvestêdedrop (en bijvoorbeeld Us Memkes) worden aangelegd, anders schiet de prijs voor iets meer dan een pond dropjes wel héél sterk omhoog. Of zijn ze dit waard?
Laten we voorop stellen dat het práchtige reliëfdropjes zijn (zie foto), gegoten in sfeervolle afbeeldingen als het Elfstedenkruisje, een door de knieën gebogen ijverige schaatser, het bruggetje van Bartlehiem, de Waterpoort van Sneek, de finish en een bord met 'Dokkum'. De dropjes zijn uitgevoerd in óf "zwiete" zoete drop (glanzend zwart) óf "sâlte" salmiakdrop (lichtbruin). En de letters op de achterkant onthullen dat Kraepelien&Holm de maker is; verrassend.
De zwarte dropjes zijn zacht en trekbaar, met een verharde, bruin- scheurende buitenlaag en een dikstroperige drop van binnen. In de mond zitten ze al snel aan de kiezen vast (tandenplakfactor: 8). De smaak is bitterzoet, waarbij het bitter (van melasse) goed te verdragen is en het zoet het gaandeweg overneemt om te eindigen in een bijna kruidige nasmaak. Een in alle opzichten mondvullend dropje. De bruine dropjes hebben een zelfde textuur als de zwarte, hoewel ze minder tandenplakkerig zijn (factor 7). Salmiakzout domineert de smaak, waarbij het best langzaam op het dropje gesabbeld kan worden, zodat er met elke scheut speeksel steeds een vlaag salmiak aan de smaakpapillen wordt vrijgegeven. Met een zoete ondertoon. Eén emmer bestellen voor een tientje is er misschien een beetje over, maar echt spijt zul je er niet van heb- ben. En het zijn véél dropjes.
Eindoordeel: 8,5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten