vrijdag 8 november 2013

Tyrkisk Peber Original

Dit zakje van Fazer, in een schitterende kleur koningsblauw, bevat de enige echte, originele 'Turkse peper'. Anno 1976; toen ene Per Fjelsten van salmiakzout en zwarte peper een nieuw pittig snoepje maakte. De rest is een succesverhaal, met name in Scandinavië (waar ze bijvoorbeeld ook 'tyrkisk peber ijs' verkopen). Deze klas- sieker krijgt van de maker drie vlammetjes, die op de achterkant van de verpakking verklaard worden als 'hottest'. "Too HOT to handle"? Nee, dat niet. Het is geen chilipeper, wat dat betreft. De harde karamels zijn perfect om op te zuigen en smaken eigenlijk lekker zoet. Maar als je ze doorbijt (krak), komt de poederkern van pittig salmiakzout vrij. Dat geeft een prettig contrasterend zoute smaak. En dan begint het meer en meer te branden.. Heter dan verwacht, dat wel. Langzaam ebt dat weg. En na enkele minuten kan tegen het gehemelte nog altijd salmiak worden geproefd. Heel bijzonder.
Eindoordeel: 9,0.
 
In een open zakje zullen de snoepjes water uit de lucht absorberen en al na een paar dagen aan elkaar plakken; hygroscopisch noemt men dat.

4 opmerkingen: