donderdag 15 augustus 2013

Rallymix

Een opvallende verschijning van schijnbare autodropjes in een hersluitbare ziploc zak, met de pakkende titel 'rallymix', ligt in een display van een Nederlandse Coop te Nieuwendijk. Dit ligt dus zo ongeveer náást de snelweg Breda-Utrecht (A27, afslag 22), dus je kan er onderweg snel even handig naartoe racen. In de zak zit een mix van diverse winegums en dropvariaties, allemaal in de vorm van autootjes. Met de uitzondering van - je moet even goed kijken - een motorrijder met iemand achterop. Dit dropje heeft een ach- terkant van lichtbruine dropgom; net zoals de hoekige 'lada' die eveneens in de rallymix aanwezig is. Deze twee dropjes hebben het uiterlijk van cementwagens en zijn wat elastisch van textuur, met de gekke smaak van zurige zoethout. Eindoordeel: 7,5.
De driedimensionale racewagen (van bovenaf gezien) is hetzelfde van vorm als het naamloos racemonster van Autodrop, zoals uit een oude verpakking Dropdonders. De racewagen uit deze rally- mix heeft daarbij de reliëfindruk '13' op de motorkap, wat hetzelfde nummer is als in het andere matzwarte dropje staat gedrukt. En kijk, die heeft dan weer de vorm van een licht zout formule ééntje. Toeval bestaat niet. Deze dropjes zijn aanvankelijk wat muf en dan zout van smaak, zonder het gewenste pit van salmiak. Dertien..eh.. in een dozijn, zeg maar. Eindoordeel: 7,0.
Het laatste dropje ís gewoon een salmiaksnoek. Zelfde kleur, zelfde uiterlijk, zelfde zachte textuur en zelfde smaak. Én ook net zo lek- ker pittig salmiakzout. Eindoordeel: 9,0.
Maar hoe kan dit nou? Het zijn overduidelijk Autodropjes; dus wie is dan die Pirkka? De adresgegevens van de fabrikant achterop de verpakking luiden: "Ruokakesko Oy, Satamakatu 3, 00016 Kesko Kuluttajapalvelu". Dit verduidelijkt niks. Ook op www.pirkka.fi komt niet veel meer naar voren dan dat pirkka hoogstwaarschijn- lijk het huismerk van een  supermarkt is ofzo. Maar dan, naast de sticker met de Nederlandse vertaling van de ingrediëntenlijst (die overigens niet overeenkomt met de originele Finse lijst, maar dat terzijde), de tekst: "Valmistusmaa/Tillverkningsland: Alankomaat/ Nederländerna". Aha, dus toch. Geproduceerd in Nederland voor de Finse markt en viavia terug in Nederland. Het is een beetje een omweg, maar met de (race)auto is dat natuurlijk slechts 'n kwestie van sturen en gas geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten