dinsdag 6 augustus 2013

IFA salt lakris

De Noorse IFA droppastilles (mét suiker) werden vernoemd naar de beroemde operazanger Ivar Fridtjof Andresen (I.F.A.) uit dat zelfde land. Tien jaar voor zijn dood in 1940, bracht Asola de aan hem opgedragen keelpastilles op de markt, aanvankelijk zoet van smaak in een zwart doosje. Deze werden zó populair dat de maker besloot ook een zoute variant te produceren, in een wit doosje. De laatste bestaan als zodanig nog steeds; terwijl de zoete pastilles uiteindelijk uit productie werden genomen. Sinds 1975 valt de IFA fabriek onder Nidar, die nog altijd de makelij ervan op zich neemt. Meneer Andresen himself wordt op de verpakking geciteerd en er is op de voorkant een zwart/wit print van zijn bolle toet te zien. De pastilles zijn namelijk niet suikervrij ;).
Een doosje van 34 gram bevat 34 pastilles. Allemaal hardstevige, nog net indrukbare kleine dropjes; in een rechthoekvormpje met gefacetteerde hoeken. De 'S' in reliëfopdruk staat voor 'salty' en is een indicatie voor de zoetzoute smaak. Tussen de kiezen kraken de pastilles prettig kapot, alsof de buitenkant knapperig gebakken is (tandenplakfactor: 7). Het duurt even voordat er iets geproefd wordt, maar de smaak is dan dropzoet vermengd met kookzout, eindigend in een lichte salmiak. Best lekker. Maar het is die opmer- kelijke textuur die de show steelt.
Eindoordeel: 8,0.

1 opmerking:

  1. Is dit overheerlijke dropje ook verkrijgbaar in Nederland? Ik heb jammer genoeg maar 1 doosje gekocht op het vliegveld in Oslo (Gardermoen).

    met vriendelijke groet,
    Marcel

    BeantwoordenVerwijderen