zaterdag 23 mei 2009

Hollandse honingnoppen

Deze dropjes waren al langer favoriet bij schepsnoepwinkels als Etos en Jamin (en DropInn: €0,90/100g), maar aangezien fabri- kant Matthijs (zie labels) besloot tot de productie van een nieuwe droplijn: 'Wereldsmaken' (€1,49 zakje 225g), zijn de honingnop- pen nu ook verkrijgbaar in losse zakjes. Tenminste, daar lijkt het in eerste instantie op, want de beide blijken bij nadere inspectie niet helemaal hetzelfde:
De vorm is gelijk - een horizontaal geribbelde bijenkorf met een kleine poortingang in reliëf vooronder - maar de dropjes uit het zakje zijn iets kleiner en bovendien zwart glimmend, daar waar de honingnoppen uit de winkel matzwart, bijna krijtzwart, zijn. Ook de zoete honinggeur is eender. Maar de dropjes uit de snoepwin- kel hebben in smáák net iets meer: ze zijn zachter bij doorbijten (tandenplakfactor: 7), hebben niet dat bijna wrange wat de andere dropjes wél hebben en zijn zoeter, beter, lekkerder, unieker. Het is net het verschil tussen aardbeien uit eigen tuin en aardbeien uit de supermarkt. De honingnoppen uit fabrieksverpakking zijn net iets te hard, net iets te glimmend, net iets minder.
Eindoordeel: 7,5.
Bij de andere honingnoppen kraken de tanden bij doorbijten door de harde versuikerde buitenkant heen, waarna de kruimelige zachte binnenkant wordt bereikt. De honing is subtiel verwerkt in het dropzoet, maar doordat het zo'n zacht dropje is, vult de hele mond zich tòch met een indringende zoetheid die uiterst prettig is. De smaak blijft in de verte hangen, maar dan is er allang weer in een nieuw dropje gehapt.
Eindoordeel: 9,5.

4 opmerkingen:

 1. Zelden heb ik een orgastischer smaak mogen ervaren als van dit zwart-zoete goud.

  Ik leef voor dit dropje dat mij behaagt in gastronomisch veelvoud!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja maar dan wel die van de xenos, die zijn super lekker. (het doorzichtige zakje net als de spiegels van matthijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb bij de Xenos een zak gekocht, die matte dan, van 400 gram.
  Ik heb teveel zetmeel-gevoel bij de buitenlaag en de vulling is niet uitgesproken genoeg. Bovendien duurt het slechts 20 seconden en dan is het dropje alweer weggekauwd. De smaak is wel subtiel-lekker en de smaak is het allerbelangrijkste.
  Ben er zelf minder lyrisch over: een 8.0.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je mee recenseert! Jij bent zelfs méér lyrisch over de honingnoppen uit fabriekszak dan ik (7,5). Probeer de schepsnoep variant (9,5) te vinden!

   Verwijderen