maandag 25 februari 2013

Napoleon

Het is 1912 als de Antwerpse bakker Louis (Janssen) besluit om, in navolging van een collega, snoep te gaan maken. In de kelder van zijn bakkerij ‘In Den Gouden Bol’ maakt hij het heerlijke snoepje dat we bijna 100 jaar later nog steeds kennen als Napoleon. De lekkernij viel goed in de smaak bij de Antwerpenaren en verdiende een naam. Toen een bevriende chocolatier tijdens een borrel op- schepte over zijn nieuwe praline, die hij de naam ‘Caesar’ gaf, riep Louis: ‘Dan noem ik mijn snoepje Napoleon’. Hij kon destijds niet vermoeden dat zijn snoepje honderd jaar later onder deze naam immens populair zou zijn.


In de loop der jaren wordt de zogenaamde ‘gouden bol’ van bakker Janssen steeds populairder. Nadat de fabriek in hartje Antwerpen door de groei uit zijn voegen barst, verhuist Napoleon naar een grotere locatie te Schelle. In 2003 verhuist Napoleon opnieuw, ditmaal naar Breskens in Zeeuws-Vlaanderen (Confiserie Napoleon B.V.; P.O. Box 10; 4510 AA Breskens; NL).
Bijna honderd jaar na de uitvinding van het Napoleon-snoepje is het assortiment enorm uitgebreid. Naast de klassieke fruitsmaken Lempur (met citroensmaak), Fruitmix, Wijnballen, Pompur (met appelsmaak) en Fruitmix lollies (met zure vulling), is er een versie met colasmaak en twee met dropsmaken en poedervulling: zwart-witkogels (met salmiak) en dropkogels. Vanaf 2012 kent Napoleon ook de variant Energy, met de typische smaak van energiedrank.

Napoleon besteedt veel aandacht aan de kwaliteit van de producten. Ben je toch ontevreden over een van onze producten of heb je een opmerking of suggestie? Vul dan het contactformulier in en stuur eventueel de aangebroken verpakking (een postzegel is niet nodig) naar:

Napoleon Consumentenservice
Antwoordnummer 30183
3030 VB Rotterdam


Een unieke historische film uit de jaren '40 over het vervaardigen van - zoals het toen nog heette - Bonbons Napoleon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten