maandag 2 juni 2008

Salmiakzout

Salmiakzout, oftewel ammoniumchloride (NH4CL) bestaat uit ammoniak (E527) en zoutzuur (E507). Alhoewel deze beide bestanddelen afzonderlijk zeer agressieve stoffen zijn, vormen ze samen de basis voor het bekende snoeppoeder wat onder andere gebruikt wordt om drop zijn zoute smaak te geven. En dan in het bijzonder salmiakdrop en zwartwit.
De naam 'salmiak' is afgeleid van het Griekse 'sals ammonikos' = zout van Amon. In zijn pure vorm is salmiakzout een kristallijn wit poeder. Het eetbare salmiakpoeder is bruin van kleur.

Doordat voor de vervaardiging van drop geen gebruik wordt gemaakt van natriumchloride (keukenzout) maar van salmiakzout, is het niet dít ingrediënt wat tot verhoging van de bloeddruk kan leiden. Glycyrrhizine echter, wat van nature voorkomt in blokdrop, kan bij overmatige consumptie (meer dan 200g drop per dag) wél aanleiding geven tot een verhoogde bloeddruk. Salmiakzout is dan weer wél irriterend voor het maagslijmvlies en kan zorgen voor een gevoel van misselijkheid en soms zelfs braken.

33 opmerkingen:

  1. hallo ik zoek het aloude zwart op wit die ooit gemaakt werden door de wel oude drogist.
    ik kan die nergens meer vinden.
    is er nog wel eens iemand die dit maakt.
    of bestaat er een recept
    zou het graag horen.
    groetjes hennie
    hubo@home.nl

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Napoleon heeft snoepjes uit in de smaak zwart-wit http://www.mijn-napoleon.nl/nl/smaken/zwart-wit/

      Verwijderen
    2. Van der Pigge in Haarlem verkoopt nog de echte zwartwit, zowel de zoete als de zoute, heerlijk

      Verwijderen
    3. 11. Jaar later ik lees het net pas omdat ik ook op zoek ben , maar jou zwart op wit is verkrijgbaar zelfgemaakt. Zoet en zout , de enige echte Bij drogist woortman in Utrecht , Google maar zie je gelijk adres

      Verwijderen
    4. Origineel salmiak kan je nog steeds kopen bij de candy shop en jamin

      Verwijderen
  2. hallo,
    wij verkopen dit zout gewoon in onze winkel in een zoete en een zoute variant. Abraham Mostert, schoutenstraat 11, utrecht

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat is nou eigenlijk het recept van salmiak? Ik bedoel, ik heb op Internet gezocht maar ik kan nergens de samenstelling vinden. Hoeveel van elke grondstof it er in?
    En is het verschil tussen zoete en zoute salmiak dat er in zoute keukenzout zit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. verkrijg baar bij de plus heb ik net gekocht in een klein wit potje ,ziet uit als een zalfdoosje ,even zoeken of vragen

      Verwijderen
  4. Volgens mij is veel eerder aan ammoniumchloride (zie boven) suiker toegevoegd om het zoete salmiakpoeder te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hallo
    wie weet nog van vroeger die smalle plastic zakjes met salmiakpoeder maar is nergens meer te vinden
    dat was zo lekker en ook die boterstsafjes
    die zie ik nergens meer je kon ze kopen in de jaren 60
    wie weet waar je ze nog kunt krijgen
    nu heb je die witte lollies met dat poeder in
    maar die poeder apart vind ik nergens
    hoop dat mij iemand kan helpen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @anoniem

    heey,ik kwam zomaar op deze site terecht.
    Maar als het goed is kan je bij een gewoon snoepwinkeltje wel dat losse poeder vinden,in een potje bijvoorbeeld.
    kijk maar of er een of ander snoepwinkeltje bij jou in de buurt is.

    Groetjes Yvon

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben er ongemakkelijk van (heb juist zo'n lolly gegeten afkomstig van een hotel in holland). Nooit meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bij alle drogisten (meestal in een gangpad voor de kassa) wel te koop volgens mij: Zwart Wit Zoet in een potje. Ingredienten: suiker - droppoeder - rijstebloem - salmiakzout. (Droppoeder bestaat volgens mij onder andere uit zoethoutextract.) Van Vliet Candy Company - Postbus 178 - Alphen a/d Rijn.

    Leuk proefje: Los wat salmiak op in water en giet het op een (rond) koffiefiltertje (gevouwen in een trechtertje). Droog daarna beide delen. Op het filter blijven de droge drop-bestanddelen achter en in het vocht het (witte) salmiakzout (en het suiker, maar je kunt dus beter suikervrije salmiak gebruiken als je die kunt vinden). Wanneer je het vocht laat indrogen onstaan de kristallen weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @pim;
    het is 13 ml ammonia en 10 ml zoutzuur
    dat moet je bij elkaar doen en de ph meten (deze moet rond de 7 liggen) als deze te hoog of te laag is moet je er ammonia of zoutzuur bij doen.
    daarna in een schaaltje indampen totdat al het vocht weg is (het gaat op het laatst wel heel erg roken, dus bedek de brandmelder)
    daarna kun je de salmiak eruit schrapen.

    van de salmiak mag je niet teveel eten, omdat ammonia en zoutzuur echt troep zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. drop is zooooooooooo heerlijk en ik snak naar pure slmiakpoeder maar kan het nergens vinden.... wie kan mij helpen?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. mogen mensen met natrium arm dieet deze drop wel eten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. er zit geen natrium zout in, dus in principe is het ongevaarlijk voor mensen met een natriumarm dieet.

      Verwijderen
  12. Sodeju, wat een stom advies van Anouk hierboven. Mensen gaan aanmoedigen om te gaan rotzooien met zoutzuur en ammonia en het resultaat op te eten!
    En dan niet weten dat salmiak, als het onder labaratoriumomstandigheden wordt gemaakt, ongevaarlijk is, althans niet gevaarlijk omdat de bestanddelen ervan zo'n troep zijn.
    Keukenzout is niet natrium en chloor, maar natriumchloride. Dat maak je niet door een brokje natrium in een bakje chloor te gooien. Probeer maar eens in je scheikundekeukentje.

    (ofnee, doe maar niet.....mijn god.....straks probeert ze het...:) )

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wel vragen: als je natriumbeperkt eet, niet zozeer voor bloeddruk, maar voor vochtvasthouding, mag je dan WEL onbeperkt salmakzout eten?

    Zwart-wit poeder koop je overal. Niet meer in die nostalgische plastic zakjes van 10 cent, maar in potjes inderdaad. Ff goed zoeken bij snoep in drogist of grote supermarkt.

    Het Mekka van salmiaksnoep is natuurlijk Scandinavie. Ik overweeg tegen belachelijke prijzen allerlei bizarre, soms zeer traditionele dingen te bestellen bij Finse snoepwinkels.
    Wat is het meest heftige, zoute, bekverbrandende snoep in NL?
    Tyrkisch Peber? (Deens, hier moeilijk te krijgen.)
    Niet die hardplastic ronde platten bakjes van ca 100 g (markt, benzinestations) toch?

    Is hier een markt voor, volgens mij...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tyrkisk Peber is te koop bij filialen van 'Candy Shop' (oa Amersfoort, Gouda).

      Verwijderen
  14. Nog even, Robs Drop bestaat nog!! Althans....wordt nog verkocht.
    Voor degene die het kent en waardeerde: uitgerekend het salmiaksnoep is nog in doosjes van stuk of 20 zakjes bij een of andere groothandel, ook 1 doosje voor een particulier.
    Ongetwijfeld oude voorraden, maar nog een jaar voor houdbaarheidsdatum ( de huidige zeggen ze erbij.) . Google maar even.
    Aarzel even of ik dit wel moet posten, want vorraad is eindig, maarja. SOms help je elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. droppie groningen heeft alle oude snoep

      Verwijderen
    2. Van der pigge in Haarlem verkoopt de originele zwartwit, zowel zout als zoet, heerlijk

      Verwijderen
  15. Robs Drop is nog steeds te koop hoor. Bij de Dirk supermarkt in het vak waar glutenvrije produkten staan :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik mis de salmiak ufo's! Gemaakt van eetbaar papier (wit ene kant, grijs andere kant) Ik kan ze nergens meer vinden 😥

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik heb zo'n zin om een dikke lijn salmiak te snuiven maar kan t spul bijna nergens vinden helaas denk dat ik t zelf maar ga maken

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Volgens mij zit er ander salmiakpoeder in de saliaklollies. Het smaakt zoeter.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. bij pip en pit koop je salmiak poeder, verder kan je ook nog drop poeder kopen (is zoethoutwortel) en als je deze mengt (voorzichtig met de salmiak poeder) dan heb je de echte ouderwetse zwart op wit smaak.

    Eventueel kan je er daarna nog wat poeder suiker door heen doen en deze dan in een afgesloten potje doen .

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Kan ik natrium chloride gewoon eten?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. probeer Drogisterij Boerhaave
    Haarlemmerstraat 68
    2312 GC Leiden
    Telefoon
    071-5120784

    BeantwoordenVerwijderen