dinsdag 17 april 2012

DHL vliegtuig

Zeer tegen de gewoonte in, wordt er over een dropje geblogd waar werkelijk niks, NIKS van bekend is. Het matzwarte vliegtuigje van reliëfdrop lag als restant tussen twee felgele fruitgums (in de vorm van vrachtwagens met ook weer de letters 'DHL' erop) in een bakje voor klanten op de toonbank van een copyshop. Daardoor bestaat het vermoeden dat het promotiemateriaal betreft, maar de mede- werker van de winkel kon (wilde?) niets vertellen over het snoep. Ze waren in ieder geval niet te koop. Dus bij deze de oproep: "Wie, oh, wie, kan er meer vertellen over dit DHL dropvliegtuig?"
Het vliegtuigje is een dubbeldik dropje met strak uitgesneden out- line. Langs de vleugels een opstaand randje en bovenop de romp de letters 'DHL' in reliëfopdruk. Het dropje is stevig maar niet zo moeilijk kapot te trekken; en daarbij blijkt het te bestaan uit een omhulde, relatief zachtelastische vulling. De smaak is verrassend prettig. Een stevige dropsmaak (gelijkend op die van sommige zoutere Matthijs droppen) met een lekker salmiakzout karakter. Tandenplakfactor: 8. Na doorslikken vervliegt de smaak redelijk snel, maar wie weet hoe lang het vliegtuigje op die toonbank heeft gelegen...
Eindoordeel: 8,0.

(update 16.09.2012)
Het vliegtuigje blijkt onderdeel uit te maken van deze DHL mix.

zondag 15 april 2012

Heksehyl - zout

Het mooie blauwe zakje (vroeger met kijkvenster, nu voorzien van stijlvol geanimeerde heks) waarin 'ze' de zoute Heksehyl stoppen zit werkelijk tjokvol gesuikerde dropstaafjes met een lichtbruine kern. Het ruikt een beetje naar licorice en een beetje naar salmiak, maar het ziet er vooral véél uit (300 gram). En dat voor nog geen euro.
De staafjes zijn best stevig (tandenplakfactor: 7) en best zoet voor een zout dropje. De eerste smaak is die van kristalsuiker, waarna een stevigzoet Engelse-drop-achtig zwart laagje moet worden weggebeten. De zachtere vulling is pittig zoutig en eindigt in de onmiskenbare nasmaak van salmiakzout. Omdat de verschillende smaken zo naadloos in elkaar overlopen, is dit dropje in al zijn eclectiek tóch een geheel. Verrassend lekker, dit 'weghappertje'.
Eindoordeel: 7,5.

Karaoke

Zo'n aquarium, is dat nou duur?

Jo-Jo's

De jo-jo's van Haribo worden ook verkocht in een groter zakje (in supermarkt) maar dit is een kleine verpakking (80 gram) uit het snackrek van zomaar een winkel. De fiets met dropwielen op de voorkant, bereden door de vaste Haribo mascotte, spreekt alvast enorm tot de verbeelding waarmee de gedachten afdwalen naar de ongetwijfeld vele andere toepassingen voor deze dropjo-jo's..
De jo-jo's zijn twee naast elkaar liggende, aan elkaar vast zittende, dropstrengen van bijna 56cm lang. Deze dubbelstreng is strak tot cirkel opgerold. Natuurlijk kun je hier gewoon een hap uit nemen, maar de meesten zullen automatisch gaan zitten peuteren aan het uiteinde, om vervolgens de jo-jo (deels) af te wikkelen. Met de jo- jo is niet ècht te jo-jo'en. Wel kan de resterende cirkel aan zijn streng worden rondgeslingerd, maar na een aantal omwentelingen breekt het dropstrengetje af en vliegt je jo-jo weg. De lange drop- strengen kunnen na afwikkeling van elkaar gescheiden worden, maar niet zonder slag of stoot want de streng breekt makkelijk.
De smaak is niet overdonderend lekker. Een beetje bloemig met een klein zoetje en een net niet vervelend bittertje. In de nasmaak zit een hint van salmiak die helaas niet echt opvalt. Als speelgoed zéér geslaagd, als dropper geen topper.
Eindoordeel: 7.0.

dinsdag 10 april 2012

Wat is in een naam?

Waar het Nederlandse woord 'drop' vandaan komt is eigenlijk een mysterie. De Engelsen zeggen licorice, de Italianen hebben het over liquiritia en de Duitsers spreken van Lakritz(e); allemaal woorden die zijn afgeleid van de Latijnse verbastering liquiritia van de Griekse naam glycyrrhiza(van glukus=zoet, en riza=wortel). Met een beetje fantasie kan ook het Franse woord réglisse tot dezelfde oorsprong worden herleid, al hebben de Fransen - misschien door met de mond vol drop te spreken - de l en de r van plaats verwisseld. In het overige buitenland is drop een vrijwel onbekend fenomeen, tenzij ingevoerd naar de voormalige overzeese gebiedsdelen (Australië, Zuid-Afrika, Antillen, VS). Maar hoe dan ook; ons woord drop lijkt op geen van de andere woorden voor drop.

Etymologiebank.nl heeft er het volgende over te zeggen:
(2003-2009) drop znw. oorspr. hetzelfde woord als drop/druppel/klein bolletje, maar dan in de specifieke betekenis 'een drop zoet- houtwortelextract' dat het basisbestanddeel is van drop. Ook drop znw. het zijn de gestolde droppels van een stroperige vloeistof

Wel opvallend dan dat drop in het Engels niet drop(s) heet..

maandag 9 april 2012

Komedianten

Deze dropkomedianten zijn eigenlijk niet zo grappig als je ze goed bekijkt. De ronde, matzwarte medaillons hebben een reliëfopdruk van naar links kijkende (strenge) tronieken, waarin de oplettende kijker makkelijk een napoleon of een nero zou kunnen herkennen. Duidelijk geen rode (clowns)neus in zicht; 'droptirannen' zou een passender naam zijn geweest.
De droppen lijken op muntdrop en zij vrij onbuigzaam hard. Ook in de mond is het even doorbijten (letterlijk dan), tandenplakfactor: 9, maar dan komt er wel een fijne zoete dropsmaak vrij. Mmmm! Deze drop is niet te zoet en heeft ook niks bitters. Het plakt alleen wel behoorlijk tussen de kiezen vast; na het stukbijten van de drop kun je nauwelijks nog open en dicht doen. Zodat de enthousiaste dropeter tegen wil en dank gedwongen wordt braaf te sabbelen. Vermoeiend. Misschien is dàt wel het grapje van de maker... haha, komisch.
Eindoordeel: 8,0.

In het zakje gemengde drop Tiger - zacht zoete drop komt ook een dropje voor dat lijkt op één van deze dropkomedianten.

zondag 8 april 2012

Salmiakerwten

Salmiakerwten van Kindly's zijn nieuw in hun assortiment (en feitelijk is de opvallende blauwe balk met de witte letters 'nieuw!' meer tekst dan ze tot nu toe op hun verpakkingen afdrukken). De kleine poepiebruine salmiakdroprondjes zijn hard, met een dunne suikercoating om een kern van geperst salmiakpoeder. De erwten hebben een pittigzoute smaak, waarbij het snoepje als los zand uit elkaar valt tussen de malende kiezen. Tandenplakfactor: 7. Licht- zoete nasmaak van een anderszins salmiakzout dropje. Het lijkt alleen qua smaak best wel op andere geperste salmiakdropjes; die kleur bruin is wél relatief zeldzaam.
Eindoordeel: 8,0.

maandag 2 april 2012

Spruitje speelt DROP

DROP is een luchtige voorstelling over lastige vragen, vriendschap én... drop! Vrij naar het gelijknamige boek van Sylvia van Ommen. Muziektheater met prachtige beeldprojecties voor iedereen vanaf 4 jaar.