maandag 22 augustus 2011

Zoete parels

De dropmakers van Venco hebben zeker niet stil gezeten de laatste tijd, want niet alleen zijn er drie nieuwe droppen met de zogeheten "smaak van toen: dropglorie", er is ook een nieuwe lijn met bewust suikervrije dropjes. Deze komen alledrie (zoet, zout en honing) in een glimmend metallic zakje met een inhoud van 100 gram. Venco wil hiermee de bewuste dropliefhebber bereiken, die natuurlijk wel van een zuivere karakteristieke dropsmaak behoort te houden.
Deze zoete parels zijn scherp gevormd in een drietal verschillende geometrische vormen, met licht tapstoelopende zijdes en boven- op een opstaande reliëfrand. Slechts enkele luchtbellen ontsieren de strakke vormgeving. De dropjes zijn als gevolg van het hoge gehalte Arabische gom (37%) in combinatie met zoetstoffen vrij rubberig, ookal zegt Venco zelf dat ze "zoet hard" zijn. Deze consis- tentie blijkt nogmaals bij kauwen (tandenplakfactor: 8); het dropje is een stevige doorbijter. Maar wel één met een wel hele prettige zoethoutsmaak. Vooral fijn om op te sabbelen. Na doorslikken geeft het speeksel in de mond nog eenmaal een vlaag van zoethout af en dan is alles weg. Afgezien van de textuur is inderdaad niet te merken dat dit een suikervrij exemplaar betreft. Góed dropje!
Eindoordeel: 8,5.

Ontdek de kracht van Sallos

Katja brengt in Nederland 'Sallos' op de markt, terwijl 'Sallos' in Duitsland een produkt van Villosa is.
Samenwerking of achterkamerpolitiek?

zaterdag 13 augustus 2011

Spokendrop

Ook alweer zo'n mooie zak, deze spokendrop uit de fabriek van Heksehyl. Het vreeswekkende spook op de voorkant voorspelt "ijzig lekkere" drop. De gevulde dropstaven van bijna 4cm lang hebben en een kern van wit zacht mintsnoep met daaromheen een naadloze omhulling van melassedrop. Deze laag is er speels vanaf te peuteren, maar om de delen los van elkaar op te eten moet je wel van het typisch bitter-zoete van melassedrop houden (aka Engelse drop licorice). Samen echter overheerst het frisse mint van de vulling, waardoor deze zoete spokendrop (tandenplak- factor: 5) qua smaak niet te vergelijken is met de gevulde Engelse dropstaven die er zo op lijken.
Eindoordeel: 8,0.

Tiger - muntendrop

Drop uit Deventer gemaakt voor de Engelstalige markt onder de paraplu van een Italiaans bedrijf (Senzora BV) met een exotische naam (Tiger); voor heel weinig (€0,55) bij de Xenos. En dat laatste is Grieks voor vreemd. Vreemd, inderdaad. De verpakking geeft weinig feitelijke informatie, maar ziet er met de opdruk van rood lakmoeszegel kwalitatief goed uit. De muntdropjes erin hebben een reliëfopdruk van verschillende euro's (2, 5, 10, 20, 50), rondom een opstaande rand en verder enkel een afbeelding van een tak met bladeren.
Harde muntdrop die pas na enkele pogingen tussen de kiezen ka- pot breekt (tandenplakfactor: 6). Vermenging met het speeksel ge- beurt stapsgewijs, waardoor de mildzoete smaak even op zich laat wachten. Die smaak blijkt daarna die van goede volle muntdrop; niks mis mee.
Eindoordeel: 8,0.

woensdag 10 augustus 2011

Dropwafels

Een nogal sjiek uitziend "nostalgisch snoeppotje" van echt glas met metalen draaideksel erop, gevuld met tientallen stuks wafelvormig suikergoed, wordt in een delicatessenwinkel in Edam aangeprezen als "streekspecialiteit op natuurlijke basis met een vleugje anijs" en is vervolgens voor een aanstootgevende €4,75 te koop. Die prijs is volgens de makers schijnbaar gerechtvaardigd omdat het "hand- gemaakt snoep" betreft, jammer dat die makers van deze Edammer streekspecialiteit gehuisvest blijken in Nieuwegein...
Na verbreking van het papieren 'zegel', laten de dropwafels zich ge- willig uit de pot schudden. Het geruite wafelpatroon van de snoep- jes is gedetailleerd; dat moet gezegd. Maar dit snoep is gemaakt van suiker en nog eens suiker (glucosestroop) met de toevoeging van zoethoutextract en anijsolie. Meer niet. Maakt het dat dan tot een drópje? Feitelijk betreft het mooi vormgegeven stukjes harde suikerkaramel met een mat grijszwarte kleur, een dropassociatie middels zoethout en een doordringend puur anijsaroma (met dito geur en nasmaak). Het wafeltje mist wat salmiak voor de volledige dropervaring, maar is als anijssnoepje goed te pruimen.
Eindoordeel: 8,0.

zondag 7 augustus 2011

Oudhollandse drop zout (Smikkelbeer)

Als het huismerk van supermarkt Em-té brengt het zogeheten 'Smikkelbeer' zoute en (deze) zoete Oudhollandse dropjes op de markt; beide met een hoog gehalte Arabische gom en dus beide keihard; in een kartonnen doosje zonder binnenverpakking. De zoute dropjes hebben een divers bootthema gaande (zie foto), daar waar de zoete variant (blijkens uit de fabriek van Kraepelien &Holm) naar bekende sprookjes zijn gevormd.
Ook op deze zoute dropjes krijgen de kiezen niet zomaar vat. Fei- telijk is de kans groter dat het bootje vroegtijdig te groot wordt doorgeslikt, dan dat het ordentelijk gekauwd zal worden (tanden- plakfactor: 7). Tijdens het kauwwerk komt af en toe een vlaag drop in het speeksel, waardoor een prettig zoute, volle dropsmaak zich openbaart. Goede smaak, jammer dat de dropjes zo (te) stevig zijn: het is rustig sabbelen of spierpijn.
Eindoordeel: 7,5.

zaterdag 6 augustus 2011

Verrukkelijk... maar gevaarlijk

Vintage Wybert reclames uit respectievelijk "De Prins" (1930) en "De Weesper Courant" (1925).

donderdag 4 augustus 2011

Oceaandrop (Katja)

Dat is best een flinke zak (300g) die Katja aan oceaandrop levert. Een relatief nieuw dropje dat echter alweer uit de schappen lijkt te verdwijnen. Qua vormgeving is dat alvast zéér onterecht, want de dropjes zijn, afgezien van wat scheurtjes, vrijwel zonder al te veel fabrikagefouten (als luchtbellen en dergelijke) en daarbij met zulk diep reliëf dat met name de zeester bijna een echte lijkt (afgezien van het formaat). Brailledropjes, zeg maar!
De drop is stevig maar niet hard van buiten, en zacht scheurbaar van binnen. De feitelijk glanzendzwarte kleur wordt door een flinke laag bruin zwart/wit poeder gemaskeerd. In de mond komt al na enkele seconden een pittig zoute salmiaksmaak naar boven, die wonderwel past bij de prettige textuur van het dropje. Doordat deze oceaandropjes zich lekker laten wegsabbelen wordt achter- eenvolgens salmiak-zoet-(zee)zout-salmiak geproefd. Eigenlijk een blijvertje, zelfs voor wie niet (zo) van zoute drop houdt.
Eindoordeel: 9,0.

Zoute kristallen

De dropmakers van Venco hebben zeker niet stil gezeten de laatste tijd, want niet alleen zijn er drie nieuwe droppen met de zogeheten "smaak van toen: dropglorie", er is ook een nieuwe lijn met bewust suikervrije dropjes. Deze komen alledrie (zoet, zout en honing) in een glimmend metallic zakje met een inhoud van 100 gram. Venco wil hiermee de bewuste dropliefhebber bereiken, die natuurlijk wel van een zuivere karakteristieke dropsmaak behoort te houden.
Deze zoute kristallen zijn scherp gevormd in een tweetal verschil- lende geometrische vormen, met licht tapstoelopende zijkanten en bovenop een opstaande reliëfrand. Slechts enkele luchtbellen ontsieren de strakke vormgeving. De dropjes zijn als gevolg van het hoge gehalte Arabische gom (37%) in combinatie met zoet- stoffen vrij rubberig, ookal zegt Venco zelf dat ze "zout hard" zijn. Deze consistentie blijkt nogmaals bij kauwen (tandenplakfactor: 8); het dropje is een stevige doorbijter. Doordat alle aandacht wordt gevangen door de textuur, valt de smaak wat minder op, maar die is goed: subtiel zout met een licht pittige 'afdronk' van salmiak.
Eindoordeel: 8,0.