donderdag 31 oktober 2013

Berries

Een goedkope zak vol "gelatinegommen met drop en mint smaak". Met - afgezien van de letters die 'drop mint smaak' spellen - een autochtone uitstraling. Import? Maar nee, op de achterkant staat "made in holland" en Donkers BV staat vermeld als een Dierense chocolade-en suikerwerkenfabriek. De website (www.donkers.nl) maakt niets wijzer, want levert een flinke blokkade vanuit de pc firewall op.
De 'gelatinegommen' (moet dat een aanprijzing zijn?) lijken direct afgeleid van de bekende rode snoepframbozen en zwarte snoep- bramen, of hebben althans hetzelfde uiterlijk. Deze witte 'berries' smaken zoetfris naar pepermunt. De zwarte hebben eveneens een fris accent (of zijn dat de witte griebels die nog tussen de kiezen zitten?) maar dan met een hoofdzakelijk dropzoete smaak. Bij het doorbijten blijkt een prettige elastische textuur (tandenplakfactor: 6), alleen zijn de omhullende musketspikkels te suikerzoet. En dat overheerst een beetje. Onderin de zak zit zoals verwacht een flinke laag afgevallen musketzaad, welke grappig aan de kleine balletjes uit inktvullingen doen denken (vooral de witte, natuurlijk).
Eindoordeel: 7,0.

zondag 27 oktober 2013

Panda's

Deze snoepberen van Haribo wekken met hun grijze lijf de indruk van dropsmaak. Maar dit zijn helemaal geen dropjes, want aan de panda's zijn noch salmiakzout noch zoethout toegevoegd. Wel veel citroenzuur overigens, want de elastische schuimgommen smaken zúúr.
Eindoordeel: 5,0.

vrijdag 25 oktober 2013

Viva Lakrits Briljanter

Bij de altijd verrassende dropdiscount Xenos, ligt voor €0,50 een zakje sukrede biter ('gesuikerde bijters') van het Scandinavische merk Malaco te koop. In de uitverkoop, want op de website van de fabrikant blijken de zakjes 'Viva Lakris' nu 'Viva Lakrits Briljanter' te heten. Briljanten, briljanten; waar kennen we dat van? Wel, dat kennen we van Truly Salty (eveneens van Malaco). Maar er zijn ook deze briljanten van Venco. Wat hebben Malaco en Venco nou met elkaar te maken? Nou, Leaf BV, de overkoepelende organisatie Die blijkbaar dezelfde dropjes uitbrengt onder andere noemers. Want de dropjes blijken dezelfde te zijn als die andere briljanten. Dezelfde (geometrische) vormen, dezelfde smaak. En zowel die van Venco als deze van Malaco hebben precies dezelfde ingrediënten- lijst (alleen vermeldt Malaco 2,8% zoethoutwortelextract; Venco 2,9%).
Eindoordeel: 8,0.

Lachend door de douane


'Geïnspireerd' op deze reclame van Venco, zullen we maar zeggen.

woensdag 23 oktober 2013

Hallon-lakritsskallar (framboos-dropschedels)

Voor Zweedse kinderen is zaterdag traditiegetrouw snoepdag. Zij mogen dan lekker hun eigen zak met schepsnoep vullen; dit wordt lördagsgodis (zaterdagsnoep) genoemd. Daar staat dan tegenover dat er de rest van de week niet gesnoept wordt. Bij Ikea staan sinds kort ook snoepbakken in de Swedish Food Market, rijk gevuld met snoep uit Zweden (€0,69/100g). Waarin door ondergetekende ge- zocht wordt naar nieuwe dropjes. En die worden daadwerkelijk gevonden: framboos-dropschedels van Bubs.
De schedels zijn lekker grote snoepen, half transparantrode fruit- gom en half matzwarte drop. De gom is iets steviger van textuur dan de drop (die zachter en uittrekbaarder is, tandenplakfactor: 7). Lekker zoet fruitsnoep met een zoute drop vlaag erdoorheen. Heerlijk hap-slik-burb.
Eindoordeel: 8,5.

Wereldmunten

Alles draait om geld, zelfs in dropland. Er zijn ontelbare geldstuk- ken gemaakt met salmiak en zoethout en daar voegt CandyPoint (de zoetwaren groothandel uit Enschede) deze wereldmunten aan toe. Platte drop in verschillende geometrische vormen, elk met een opstaand randje en reliëfopdruk van letters en een getal. Maar daar waar de meeste, echte geldstukken worden opgesmukt met allerhande tooi en versiering, ontberen deze dropmunten ieder decorum. Waarschijnlijk neemt daardoor de zielige connotatie van derdewereldlandengeld nog extra toe. Want bij goed lezen, blijken alle munten uit Afrikaanse landen afkomstig. Dat doet echter niks af aan de smaak. Want dit is een stevig (tandenplakfactor: 8) zoet dropje met een rubberige afbeet, dan een vlaag van een frisje en een prettige zoethout nasmaak. Samengesteld uit slechts enkele ingrediënten, als we de verpakking mogen geloven.
Eindoordeel: 8,0.

dinsdag 22 oktober 2013

Sweet Liquorice Blocks (Tetrisdrop)

Echte Tetris® dropjes! Die niet zo heten, omdat de naam Tetris® gepatenteerd is en dropmaker Faam schijnbaar niet zo bereid was voor deze rechten te betalen. De fabrikant (of het overkoepelend moederbedrijf Astra Sweets) heeft echter ook geen pakkende leuke nieuwe naam bedacht, maar gaat lekker makkelijk voor 'zoete drop blokken'. Maar dan in het Engels. De eerste versie van Tetris® was er al in 1984, maar het spel kreeg pas ècht algemene bekendheid toen het vijf jaar later werd meegeleverd bij de GameBoy. En alle zeven 'tetrominos' zijn in de zak als drop vertegenwoordigd (ookal staan er maar zes op de foto hieronder - puzzel zelf maar uit welke mist?!) 
De dropjes zijn elastisch uittrekbaar maar toch stevig kauwbaar in de mond (tandenplakfactor: 8). De smaak is die van volzoete drop, die even neigt naar bitter maar dan toch subtiel zoet is. Best goed, deze dropjes, die niet echt kenmerkend van smaak zijn. Maar wel héél leuk om mee te spelen. Ookal is het dan bijna dertig jaar na dato. Laten we het 'jeugdsentiment' noemen, want dat is wat het is.
Eindoordeel: 7,5.

Pax

Op een kartonnen klikdoosje, voorzien van het kenmerkende kruis van de blauwwitte Finse vlag (daarmee het land van herkomst niet verloochenend), staat een duif afgebeeld met daarboven en -onder de bijna overbodige tekst 'Pax'. Driedubbel duidelijk dat het vrede was na WOII, toen deze pastille in 1947 voor het eerst op de markt kwam. Dus werd het ronde dropje in de volksmond omgedoopt tot 'vredespastille'. Het is voorzien van een F in reliëf. De F van Vrede, eh.... Fred. Na enige tijd van het toneel verdwenen te zijn geweest, werd Pax met het 90-jarig bestaan van de republiek Finland door fabrikant Fazer opnieuw geïntroduceerd. Qua ontwerp en vorm (die centrale reliëfletter door stralen omgeven, bijvoorbeeld) doet de pastille wel wat aan Läkerol denken. Alleen zijn deze paxjes zó hard dat je uit kauwspierbehoud echt beter kunt sabbelen. Met dus de textuur van katjesdrop. Wanneer je tóch probeert een snoepje doormidden te bijten, dan blijven de kiezen onherroepelijk vast- zitten (tandenplakfactor: 9). De smaak onderscheidt zich niet van andere nietszeggende suikervrije pastilles met Arabische gom. Wat opvallend is, want deze pastilles zijn níet suikervrij. En er zit niet eens Arabische gom in.. Alleen het mentholfrisje dat naar keel en neus doortrekt, is fijn. Soms is het misschien geen aanprijzing dat "het originele recept" is gebruikt.
Eindoordeel: 6,0.

zondag 13 oktober 2013

Kindly's wordt Meenk?!

Opvallende verschijning in het dropvak bij de Jumbo: de zakken salmiaktruffels van Kindly's zijn aangevuld met salmiaktruffels van Meenk. Beide merken maken onderdeel uit van VAN VLIET The Candy Company, waar ze schijnbaar niet stil zitten.