zondag 29 september 2013
Licorice Herb Infusion (Higher Living)
De discussie of zoethoutthee (met suiker) als 'drop' door het leven mag gaan, laten we gemakshalve even achterwege. Trouwens, deze 'licorice' van Higher Living ("made in United Kingdom") wordt ge- noemd als "organic herb infusion naturally caffeine free" zonder ooit het woord 'tea' in de mond te nemen. Ingrediënten: zoethout (44%), venkel, kaneel, sinaasappelschil, citroenschil, gember en kruidnagel. De verpakking is als alle andere (zie website) prachtig gedecoreerd met sierlijke krullen en vogeltjes, zwevend boven een kopje. Het verpakte theezakje vertoont vergeleken daarmee veel minder (als in: geen) sierlijkheid: naakt wit, met zwarte letters en een enkele spiraal.
De thee heeft een overwegend zoete smaak met een accent van specerijen. In de nasmaak het kenmerkende zoethout maar de overige ingrediënten zijn niet echt als zodanig proefbaar. Ruim twee keer zo duur als de zoethoutthee van Zonnatura en zeker dubbel pretentieus, maar slechts half zo enthousiasmerend. Een lekkere thee voor zoethoutliefhebbers die thuis ook nog wel na te maken is met gedroogde citrusschil en stukjes zoethout.
Eindoordeel: 8,0.
maandag 9 september 2013
Krijtpegels
Omdat de schoolkrijtjes van Venco een succesvolle Gouwe Ouwe zijn, was het niet meer dan logisch dat directe concurrent Klene daar iets in hetzelfde genre tegenover ging stellen. Dus maakte "Johannes Coenradus Klene zijn eigen krijtpegels" (zo staat dat dus letterlijk op de verpakking).
De zwarte (als in antracietgrijze) staven hebben een kern van beige salmiakkruim waaromheen een laag bitterzoete licoricedrop en dan dus die krokante suikercoating. Het is een zoet dropje waar het bitter van de melasse al snel bovenuit steekt om het nog nèt te proeven prettig-pittigzoute van de vulling te onderdrukken. Dat krakend knisperende laagje is wel geinig weg te happen, maar de dikke suikerlaag geeft ook meteen een te zoete toets.
De witte staven zijn niet eens losjes geïnspireerd op de eerder ge- noemde schoolkrijtjes, maar hebben een formaat dat net een slag dikker, robuuster is. Met minder mintanijs en meer licorice, viel het te verwachten dat ook hier de ongewenste (bitterzoete) smaak detoneert. Leuk geprobeerd, zeker als je bedenkt dat 'pegelen' een synoniem is voor 'afranselen'; maar in deze ronde Venco vs Klene is het 1-0.
Eindoordeel: 7,0.
zaterdag 7 september 2013
zondag 1 september 2013
Tyrkisk Peber Firewood
Fazer is een grote Finse snoep-en dropfabrikant. Onder de noemer Tyrkisk Peber worden stevig salmiakzoute dropjes gemaakt die je de adem zouden benemen. Deze 'Firewood' heeft twee (van de drie) vlammetjes toegekend gekregen. En ze ogen inderdaad als stukjes verkoold brandhout, in bijpassende grijs-en bruintinten. De vijf verschillende dropjes zijn allemaal voorzien van een knapperige suikercoating, om een kruimig zachte vulling.
(van links naar rechts, met de klok mee:)
De bruine boontjes zijn wat zachter en kauwen daardoor makkelijk weg. De aanvankelijk zoete salmiaksmaak druipt in pittig bijna chili weg. Dit is bij verre de pittigste van allemaal. De bruinbepoederde staafjes kraken tussen de kiezen kapot en blijken te bestaan uit best taaie licoricedrop, die vooral naar bitterzoetige melasse smaakt en ook een klein salmiakje heeft. De kleine zwarte kogeltjes zijn van binnen schuimig zacht met de omhullende suikerlaag als krokant contrast. Een opeens wel érg zoet dropje zonder (salmiak)kick. En dan zijn er nog licht-en donkergrijze stokjes. Die eerste is stevig van textuur en smaakt naar suiker, zoet, licorice met een welhaast brandend na-effect. De donkere stokjes lijken daar erg op maar zijn meer salmiak en vooral bitterder.
Eindoordeel: 7,0.