dinsdag 28 mei 2013

Droplul

Hij is bijna eng levensecht, deze erectieve 'droplul' met aftastbare eikel en bloedvaten in reliëf. Alleen net een slagje kleiner dan de meeste penissen (mag je hopen ;). Het ondeugende snoepje vindt natuurlijk grif aftrek (en dat màg dubbel worden opgevat) op vrij- gezellenfeesten en overige feesten en partijen. Zo zou zomaar de aanstaande bruid met een ketting van geregen droppiemels om haar nek door de binnenstad kunnen paraderen, omgeven door giechelende vriendinnen die dan uiteraard hun lol niet op kunnen. Hahaha, een penis van drop; da's pas lachen. 
De lange droppen zijn vooral te koop bij de gesorteerde snoep-en feestwinkel (bijvoorbeeld Mecca in Nijmegen). De vermoedelijke maker is Matthijs en aangezien die bekend is om zijn smakelijke dropvarianten, is deze droplul misschien wel meer dan alleen een gimmick. De drop is elastisch en makkelijk te vouwen en te buigen, wat een hoog gelatinegehalte impliceert. Ook de textuur lijkt op die van gelatinepudding, maar dan iets steviger (tandenplakfactor: 5). De smaak is erg goed: een steeds voller smakend dropzoet dat zich moeiteloos laat meten met klassiekers als Brussels Manneke. Alleen is het 'pieleke' van dat meneertje kleiner..
Eindoordeel: 8,5.

maandag 20 mei 2013

DropFruit Duo's

Volgens maker RedBand zijn deze DropFruit Duo's "hét populairste snoepje van Nederland" (let wel: snóepje, niet dròpje)! Was het ook de eerste waarin drop en fruit werden gecombineerd? Wie kan het nog zeggen; maar in ieder geval ging Nederland massaal overstag voor deze bijzondere duodroptrend. Het werd een hit en (dus) op legio manieren gerepliceerd (bv). 
Deze dropjes ruiken erg sterk, laten we zeggen 'fruitig', vanaf het moment dat de zak opengaat. De gerekte dropfiguren zijn allemaal half drop, half (geel, oranje of rode) fruitgom; met REDBAND in reliëfletters bovenop. Het dropgedeelte is net iets steviger, maar ook de delen 'fruit' zijn elastisch tot taai. En de ervaring leert dat als je aan beide uiteinden van een DFD even hard trekt (probeer het maar), het snoepje precies op de scheidslijn van drop en fruit scheurt. De drop smaakt voornamelijk naar doorsnee 'zoetedrop' maar dan zuur. In de nasmaak zit iets van zoethout maar dan moet je wel goed proeven. De fruitgom heeft ook al een zoetzure smaak, op de welbekende fabriekfruitsnoep manier. Voor de liefhebbers is er ook een variant in rol, de minder-gecharmeerden nemen best weer 'gewoon' een dropje.
Eindoordeel: 7,5.

zondag 19 mei 2013

Kruidvat Zachte Zoute Drogisten Drop

Kruidvat's zachtzoute 'drogistendrop' (zonder kleurstoffen, maar net zo zwart van kleur als alle andere drop met wél kleurstoffen... hûh?) zit in een lekkere grote zak met een pond aan inhoud. De verpakking vertoont weinig opsmuk en is vooral een beetje druk. Wel een mooie kleur blauwgroen op de achtergrond, maar verder ziet de lay-out eruit alsof het op een thuiscomputer in elkaar is geflanst. Maar het gaat om de dropjes en die zijn interessanter: ronde matzwarte medaillons met op de bovenkant verschillende apothekersfiguren (aesculaap, apothekerspot, gaper, vijzel). De dropjes zijn stevig en worden met kauwen iets zachter (tanden- plakfactor: 7). Mildzout van smaak met een zoete ondertoon van salmiak.
Eindoordeel: 7,5.
Er is ook 'Kruidvat Zachte Zóete Drogisten Drop'.

zaterdag 18 mei 2013

Zwart Geld

Cadeau-envelop van MGP Cards® "Zwartgeld".

dinsdag 14 mei 2013

Ricola DropMint

Ricola werd in 1930 opgericht en is natuurlijk vooral bekend van de originele Zwitserse kruidenbonbon, met "de magische mix van dertien kruiden". En alle kruiden die gebruikt worden in de Ricola producten zouden puur organisch verbouwd zijn in de bergen van Zwitserland. Ricola heeft momenteel zeven smaakvariaties in zijn assortiment en één ervan is de nieuwe DropMint; een combinatie van Arabische gom en de speciale kruidenmix (of in ieder geval het extract daarvan): "frisheid zonder suiker om op te kauwen of te zuigen" (maar dan zonder die veelgeprezen Arabische gom in de ingrediëntenlijst).
De kruidenpastilles zijn glanzende, klein ovalen 'karamels' met de reliëfindruk van een sierletter 'R' boven-en onderop. Hard zijn ze natuurlijk ook. Met enige kracht zijn de pastilles door te bijten, waarbij ze uit elkaar schilferen en het gruis vól tussen de kiezen blijft zitten (tandenplakfactor: 9); maar erop sabbelen kan ook. De smaak is fris en kruidig met een lichte waas van dropperige zoet- hout er doorheen. Helemaal niet onaangenaam, absoluut niet.
Eindoordeel: 8,0.

maandag 13 mei 2013

Dropliefde: Dropstaafjes

Fuchsiaroze en gemêleerd witte dropstaafjes gemengd in een zak met dropharten en anijsnopjes. Klene noemt het dropliefde. Ahh; zoet. De staafjes drop met gekleurde (dikke) suikercoating spreken van die drie het minst tot de verbeelding, want soortgelijke drop- staafjes kennen we al van Venco en Schuttelaar. En zoals verwacht smaken deze dropjes vooral zoet, met een overheersend 'eerst erg hard dan suikergruis dan taai licorice' effect. De dropkern wordt eigenlijk überhaupt niet geproefd, door al dat mierzoete heen.
Eindoordeel: 6,5.

Auto-en fietsdrop

Een kilozak drop van groothandel Aro ligt bij de kleine buurtsuper in het Waterkwartier te Nijmegen onderin het schap (waar op het gebied van drop overigens nog meer interessants ligt). Distributie door Metro BV. Fabrikant onbekend. Op internet zijn deze dropjes bij sommige digitale snoepwinkels terug te vinden, als zogenaam- de 'auto-en fietsdrop' en soms als 'tweewielers'. Hoewel dat laatste zelfbedacht moet zijn, want het rechterdropje (zie foto hier onder) is een soortement van koetsachtig rijtuig en die hebben doorgaans víer wielen, ookal zie je er nu maar twee... Auto-en fietsdrop dus. Sowieso wel leuk; fietsdropjes. Waren die er eigenlijk nog niet? Op de voorkant van het zakje Holland Mix (van Meenk) staat wel een dropfiets, maar die zat niet ín het zakje. En verder is hier geen fietsdrop bekend.
Deze fietsjes zijn gevormd als matzwarte herenfietsen. De drop is van het doorsnee zachtzoete soort, scheurbaar als een kokindje. Een beetje taai in het begin (tandenplakfactor: 8) maar het dropje wordt allengs zachter en blijkt goed sabbelbaar. De smaak is fijn zoet met soms een klein bittertje en soms een vleugje zoethout. Neigt een beetje naar dertien in een dozijn (of één kilo in een zak) maar heeft nèt iets meer.
Eindoordeel: 7,5.

"Een tikkeltje overdreven?"

Tikkels. Nieuwkomer op de dropmarkt anno 1 februari 1988. Van Venco. Met de erg pakkende slogan "hard van buiten, zacht van binnen" (aanvankelijk: "eerst even hard, dan lekker zacht"). En ze smaakten in drie smaken: zout (in gele zak), zoet (lichtrode zak) en mint (turquoise-groen). Bekijk hier de reclame uit die tijd.

Tikkels cola (zonder drop?) kwamen er in 1995 bij. In 2004 wordt deze variant nog genoemd op internetforums, als zijnde te koop bij Avia (tankstations) en uit snoepautomaten op verschillende scho- len. Tegenwoordig brengt overkoepelende organisatie Leaf BV de colatikkels onder de naam froeties cola uit, nu van RedBand. Dit product is verkrijgbaar bij tabakszaken, horeca-ondernemingen en automaten. Hoewel Leaf BV medio 2012 melding maakt van geringe belangstelling voor colafroeties; mogelijk zullen ook zij uit het assortiment worden gehaald.

Speciaal voor de grote fans kwamen in 2003 deze grotere zakken Drop en Dropmint.

In 2004 werden tikkels dropfruit geïntroduceerd. Hun tijdsspanne op de markt is van korte duur en daarna lijken tikkels überhaupt verdwenen.

Sinds juni 2012 komen tikkels in een nieuw jasje én in twee nieuwe mixen: drop&dropmint en drop&fruit. En sedert april 2013 werd daar de bijzondere nieuwe soort drop&dropcaramel aan toege- voegd. Tikkels zijn weer helemaal terug (en vierden schijnbaar af- gelopen februari hun 25-jarig jubileum).

zondag 12 mei 2013

Autoriteiten

In 2005 introduceerde Autodrop een nieuwe lijn van "dropjes die zelf ook vinden dat ze verboden moeten worden". De zogenaamde autoriteiten waren er (als in: niet meer) in vijf varianten: Generaal Zwartkop, Inspecteur Zwartzaad, Parkeerwacht Zwartjes, Minister de Zwarte en Motoragent Zwartmans. Nu, anno 2013, zijn alleen 'parkeerwachters' en 'motoragenten' in een licht aangepaste versie nog verkrijgbaar.

Hoesttabletten (Fortuin)

Zo'n zak van 200 gram zit tjokvol ovale pastilles met de letters 'HOEST' in reliëfinprint bovenop. Elke zogenaamde hoesttablet heeft een lichtbruine kleur en een poederig uiterlijk. De tabletten zijn hard en gemaakt om op te sabbelen; daarbij desintegreert het dropje in smaakvol lichtzoet gruis wat tussen de kiezen snel weg geknisperd kan worden (als een klont poedersuiker). Het is niet echt drop wat geproefd wordt, eerder suikerzoet met een hint van fris. Bij vlagen komt menthol om de hoek kijken, maar minder dan bijvoorbeeld bij stophoest. Lekker zoet met de suggestie dat dit tegen een nare hoestbui zal optreden. Door de suiker, door het droppoeder, door de menthol of gewoon door speeksel door te slikken? Of zijn mensen die hoesten zo zielig dat ze wel een snoepje hebben verdiend?
Eindoordeel: 7,5.

zaterdag 11 mei 2013

Tikkels - drop&dropcaramel

De Tikkels van Venco zijn weer volop verkrijgbaar. En dat is goed nieuws, want de klassieker uit de jaren negentig die faam verwierf en bekend werd met de reclameslogan "hard van buiten, zacht van binnen", is érg lekker. Waarschijnlijk stopt maker Venco daarom de Tikkels Drop (zoet) in de mix: met fruittikkels, met dropmint, en sinds kort is er ook een zak met tikkels drop en dropcaramel (met een 'c' in plaats van de correcte 'k' van 'karamel').
Deze karameltikkels hebben dezelfde vorm als alle tikkels, maar de harde coating is beigebruin van kleur. Dat buitenste suikerlaagje is makkelijk te doorbijten en vergruisd dan, waarbij de zoete romige smaak van butterscotchtoffeekaramel vrijkomt. Héél interessant, in combinatie met de lichtpittige vulling van zoete salmiak. Wat dat betreft kunnen deze karameltikkels vergeleken worden met het inmiddels verdwenen Zwijggeld van Italiano. Net zo lekker!
Eindoordeel: 8,5.

Dropdonders: Brokkenpiloot

In het nieuwe zakje Dropdonders van Autodrop, met vernieuwde inhoud (mogelijk dezelfde droprecepten maar in andere vormen), verschijnt "een lichtgezouten pechvogel" met de grappige naam brokkenpiloot. Het is een matzwarte dropovaal met het reliëf van een sip gezicht. En getuige de grote pech die gepaard gaat met het zijn van een brokkenpiloot: verband om het hoofd en een pleister op de wang.
Een beetje een taai dropgeval dat niet scheurt bij dubbelvouwen. Het duurt even voordat het enthousiast kauwen effect heeft op deze drop (tandenplakfactor: 8) maar met het tegelijk sabbelen en zuigen komt een inderdaad "licht zoute" dropsmaak vrij. Die weinig intrigeert maar ook niet vervelend is.
Eindoordeel: 7,0.

Een nieuwe vondst

Ter gelegenheid ende ere van de abdicatie van Koningin Beatrix en de inhuldiging van Koning Willem-Alexander op 30.04.2013 heeft Klene hun muntdrop in een echt koninklijk jasje gestoken. In een speciale beperkte oplage, met twee unieke dropmunten. Bril-jánt!

Pondje Klene Zoete Drop

Een verpakking van 500 gram (daarom heet het ook 'pondje' ;) met het schijnbare uiterlijk van een vroegere papieren zak. Gevuld met zoete drop van Klene, in verschillend gevormde fantasiefiguren met reliëfkronkels bovenop. Op één dropje na, dat voorzien is van de letters k-l-e-n-e. Wel opvallend dat de maker zich met de naam 'pondje zoete drop' heeft afgedaan; of zouden ze eerst het concept bedacht hebben en daarná de dropjes?
De dropjes zijn op het eerste gevoel stevig-elastisch, maar blijken bij bespelen (met de vingers) en bekauwen (in de mond) toch echt zachter dan gedacht. Tandenplakfactor: 7. Omdat de dropjes min- der tot de verbeelding spreken dan meer briljante concepten als bijvoorbeeld Hollandse meesters, zijn de verwachtingen wat laag gespannen. En misschien is het daarom dat de smaak zo positief verrast: een gelaagde zoetheid met prettig subtiel salmiakeffect en een volle zoethoutnasmaak. In een andere vorm, met een andere naam, in een andere zak, een regelrecht topdropje.
Eindoordeel: 8,5.

donderdag 9 mei 2013

Bico's

Natuurlijk zien ze er prachtig uit, deze Bico's van Haribo. De zwarte dropstaven zijn elk omwikkeld met vier matrode snoepsliertjes die er ook nog eens grappig vanaf te peuteren zijn. Een 'bico' is 12cm lang en belooft om bovenstaande redenen úren (of toch al gauw minuten) speel-en snoepplezier. Ze zijn alleen niet zo lekker. De dropstaaf is typisch bitterzoete licorice en de gekleurde sliertjes smaken eigenlijk nergens naar. Let op dat Haribo zegt "een topper onder de dropproducten", zonder feitelijk te zeggen waarom. Het interessantste is dan nog de naam; waar zou die vandaan komen?
Eindoordeel: 6,0.

 

Dierentuindrop

De kartonnen pondspakken met gemengde drop (à 520g) uit de Venco fabriek zijn al járen te koop. En in de 'dropmix zoet' zitten behalve milottes, katjesdrop, droptoefjes en muntendrop; deze overbekende dierentuindrop. Hoewel laatstgenoemden niet los verkrijgbaar zijn; je vindt ze vooralsnog alléén in deze dropmix.
De dropjes zijn kunstzinnig vormgegeven, ovale dropmedaillons met éénzijdig reliëf van verschillende dierfiguren: uil, nijlpaard, olifant, kikker, schildpad, tijger, egel. Mogelijk zijn er nog meer, maar naar alle waarschijnlijkheid bevat niet elk pak alle soorten (aanvullingen zijn welkom in de reacties...). De dierentuindropjes zijn stevig, bijna hard, alsof er flink Arabische gom is toegevoegd (hoewel dit niet tussen de ingrediënten in de lijst staat vermeld). Al kauwend (dit wordt niet voor niks met a-u geschreven) komt een mondvullende, volzoete dropsmaak vrij; die niet bitter is, niet persé suikerzoet, niet zout maar wél erg lekker.
Eindoordeel: 8,0.

Waddendrop

Dropmerk Likkebaard komt uit de fabriek van Kraepelien&Holm (assortiment). En onder deze noemer is op een beperkt aantal ver- kooppunten de zogenaamde 'waddendrop' verkrijgbaar. Mogelijk gaan deze zoute dropjes echter verdwijnen, want de zakken (met 750gram) liggen bij de Xenos in het schap (€2,99) en dat betekent meestal dat er restpartijen zijn opgekocht. Hoewel de verpakking "zacht zoute drop" zegt, zijn deze reliëfdropjes niet tot moeilijk doormidden te bijten (tandenplakfactor: 8). Of wordt er misschien niet 'zachte drop' maar 'zacht zout' bedoeld? De waddendropjes hebben namelijk een subtiel zeezoute smaak, zeer geschikt voor zoutedrop-beginners. Vergeleken met dubbelzoute drop, zou je ze halfzout kunnen noemen.
Eindoordeel: 7,5.
.
(update 12.07.2014)
Precies deze zelfde waddendrop wordt tegenwoordig verkocht als Likkebaard Drop Zacht Zout.